Storitve IKT

DIGITALNA IDENTITETA

Vsak študent na UM ob vpisu pridobi digitalno identiteto (uporabniško ime), ki omogoča enotno prijavo v različne informacijske storitve, kot so:

Več informacij na spletnih straneh računalniškega centra UM.

Študent prevzame digitalno identiteto po navodilih, ki jih dobi na dom v pisni obliki. V primeru težav pri prevzemu identitete ali pri prijavi v informacijkse storitve se lahko obrne na IKT koordinatorja na UM FERI (Matjaž Potočnik, kabinet F-103a)

EDUROAM

Eduroam (education roaming) je mednarodna federacija brezžičnih omrežij za uporabnike iz izobraževalne in raziskovalne sfere. Študenti, učenci, pedagogi, raziskovalci in drugi lahko uporabljajo vsako brezžično omrežje Eduroam, v Sloveniji ali tujini. Pri gostovanju uporabniki Eduroam uporabljajo uporabniško ime in geslo, ki jim ga je dodelila matična ustanova. V skladu s politiko vseevropskega gostovanja, lahko uporabniki za pomoč pri povezovanju zaprosijo le svojo matično ustanovo. Vsi uporabniki s priklopom na omrežje sprejemamajo pravila dopustne uporabe.

Več informacij o projektu je na voljo na eduroam.si

Tehnične zahteve za priklop

Za uspešno priključitev v brezžično omrežje potrebujete digitalno identiteto (uporabniško ime) in geslo, operacijski sistem in omrežna kartica pa morata podpirati protokol overjanja TTLS (EAP-TTLS, Microsoft TTLS) ali PEAP, način šifriranja: AES (WPA2), tuneliran protokol za overjanje PAP ali MS-CHAPv2. Priporočam, da namestite digitalno potrdilo UM.

Navodila za priklop

Uporabite namestitveni program za Eduroam. Če ne uspe, uporabite naslednje nastavitve oz. navodila:

  • Protokol overjanja (eap method): TTLS (EAP-TTLS, Microsoft TTLS) ali PEAP
  • Način šifriranja (encryption method): AES (WPA2)
  • Tuneliran protokol za overjanje (faza 2): PAP (če ste izbrali TTLS) ali MS-CHAPv2 (če ste izbrali PEAP)
  • Certifikat CA (CA certificate): pustite prazno ali izberite digitalno potrdilo UM
  • Uporabniški certifikat (user certificate): pustite prazno
  • Identiteta (user identity): vaša digitalna identiteta
  • Anonimna identiteta (anonymous identity): pustite prazno
  • Geslo (password): geslo za vašo digitalno identiteto

Na voljo je tudi brezžično omrežje Libroam, zanj veljajo podobne nastavitve kot za Eduroam, za priklop potrebujete uporabniško ime v obliki ukm.nnnnnnn@libroam.si (pri čemer je nnnnnnn številka članske izkaznice) in geslo, ki ju dobite ob včlanitvi v knjižnico.

Pomoč in kontaktne osebe

Kontaktna oseba: Matjaž Potočnik, tel: (02) 220 7014, kabinet F-103a.