Novice

PROF. DR. MARJAN MERNIK PONOVNO IMENOVAN ZA VISOKO CITIRANEGA RAZISKOVALCA

Datum objave: 6. december 2018 | Datum poteka: 22. december 2018 | Avtor: Pia Prebevšek

Novica je potekla!

Clarivate Analytics, Web of Science Group, je 27. novembra 2018 objavil seznam visoko citranih raziskovalcev za leto 2018. Na seznamu je že drugo leto zapored prof. dr. Marjan Mernik. Njegove raziskave se uvrščajo med zgornjih 1% najbolj citiranih del na področju računalništva in imajo izjemen vpliv. Več o njegovih raziskavah najdete na: https://lpm.feri.um.si/en/members/mernik/

Na seznamu visoko citiranih raziskovalcev za leto 2018 sta samo dva raziskovalca iz Slovenije, oba iz Univerze v Mariboru. Ob prof. dr. Marjanu Merniku se je na seznamu uvrstil tudi prof. dr. Matjaž Perc iz Fakultete za naravoslovje in matematiko. Uvrstitev na seznam visoko citiranih raziskovalcev pa je pomembna tudi za rangiranje univerz.

Univerza v Mariboru si je v svojih programih in letnih poročilih 2010-2013 zastavila kot cilj uvrstitev med 500 najboljših univerz predvidoma do leta 2020. Šanghajska lestvica (ARWU) je ena izmed najbolj uveljavljenih lestvic univerz, ki pripravlja pregled najboljših univerz vse od leta 2003. Uporablja 6 kazalnikov (Alumni, Award, HiCi, N&S, PUB, PCP). Od tega Alumni in Award merita število Nobelovih nagrad in zato za našo univerzo nerealen cilj, zato si mora UM prizadevati dosegati visoke vrednosti pri HiCi (visokocitirani raziskovalci), N&S (objave v Nature in Science), PUB (SCI članki) in PCP (per capita performance). V letu 2018 je UM dosegla 501-600 mesto (mesto kandidatke za vstop med prvih 500 univerz) in se nekako približala zastavljenim ciljem. V spodnji tabeli vidimo, da je to uvrstitev dosegla predvsem na račun kazalnika HiCi, saj imajo univerze, ki so v neposredni bližini naše univerze in posegajo po mestih med 400 in 600 (Graz, Ljubljana, Trst, Zagreb) vrednost kazalca HiCi enako 0, UM pa ima vrednost kazalca HiCi 16,6. Na dejstvo, da ima izmed bližnjih univerz (Graz, Ljubljana, Trst, Zagreb) le UM najbolj citirane raziskovalce smo lahko ponosni.