Novice

Poletje superračunalništva 2019

Datum objave: 27. januar 2019 | Datum poteka: 26. februar 2019 | Avtor: Pia Prebevšek

FS UL je vključena v velik evropski projekt PRACE-6IP, v sklopu katerega na nivoju cele Evrope ponovno organizirajo poletno usposabljanje študentov za delo s superračunalniki (high performance computers – HPC), imenovano Poletje superračunalništva 2019 (Summer of HPC 2019).

Usposabljanje bo potekalo od 1. 7. 2019 do 31. 8. 2019 v dvehdelih:

  • Prvi teden usposabljanja bo skupen za vse: na italijanskem superračunalniškem centru CINECA v Bologni bodo vsi udeleženci deležni uvodnega usposabljanja za delo s superračunalniki.
  • Preostali čas do konca avgusta bodo udeleženci preživeli v enem od vrhunskih superračunalniških centrov v Evropi, kjer bodo delali na izbranem študentskem projektu.

Študenti dobijo v sklopu tega programa pokrite vse stroške: stroške uvodnega tedna v Italiji, stroške potovanja v Italijo in v izbrani superračunalniški center, stroške nastanitve ter še štipendijo.

Ob koncu poletja bo​do študenti pripravili poročilo in video posnetek o rezultatih dela. Organizacija PRACE bo podelila dve nagradi:

  • za najboljši projekt in
  • za najboljšo promocijo superračunalništva.

Na usposabljanje prednostno vabijo študente zaključnih letnikov dodiplomskega študija in študente magistrskega študija. Prijave so dobrodošle iz vseh disciplin. Predhodne izkušnje s superračunalniki niso potrebne, saj bo uvodno usposabljanje zagotovljeno. Pričakujejo osnovna znanja o programiranju ter veliko željo po učenju, kako s superračunalniki reševati znanstvene in inženirske probleme. Izbranih bo 25 udeležencev na osnovi nevtralnega ocenjevalnega postopka.

Razpis je odprt do 25. 2. 2019 na spletni strani.