Novice

FERI na festivalu Robotike in Umetne Inteligence, Celje

Datum objave: 7. maj 2024 | Datum poteka: 18. maj 2024 | Avtor: Nina Planinšek

Novica je potekla!

Med 12. 4. in 24. 4. 2024 je v TehnoPark-u Celje potekal znanstveni Festival Robotike in Umetne Inteligence. Festival je na edinstven način združil strokovnjake, raziskovalce, študente, dijake ter navdušence na področju robotike in umetne inteligence.

Iz UM FERI so se ga udeležili Laboratorij za sistemsko programsko opremo z EU projektom »HybridNeuro« pod vodstvom prof. dr. Aleš Holobarja in Laboratorij za digitalno procesiranje signalov ter Laboratorij za kognitivne sisteme v mehatroniki, z EU projektom »HosmartAI« pod vodstvom dr. Izidor Mlakarja. Člani omenjenih laboratorijev so predstavili in demonstrirali razvite tehnologije in izvedli predavanja za splošno javnost.

Festival je 19. 4. 2024 obiskala tudi predsednica RS, dr. Nataša Pirc Musar, ki je ob tej priložnosti dejala »Robotika in umetna inteligenca sta danes ena od gonilnih sil gospodarskega razvoja v industriji, ki prispevata k večji učinkovitosti, natančnosti in produktivnosti . Vprašanja o tem, kje potegniti mejo med človekom in strojem, postajajo vse bolj pomembna. Kako zagotoviti, da tehnologije služijo človeštvu in mu ne škodujejo, kako ohraniti človeško dostojanstvo in etiko v svetu, ki ga vse bolj oblikujejo stroji?«. Obisk predsednice RS je poudaril pomen tehnoloških inovacij ter spodbudil razpravo o prihodnosti umetne inteligence in robotike v Sloveniji (vir. STAkrog).

Festival je ponudil edinstveno priložnost za neposreden stik s vmesniki človek-stroj, humanoidnimi in industrijskimi roboti, kar predstavlja redko priložnost za vpogled v svet raziskovalne robotike v javnem prostoru. Obiskovalci so lahko raziskali različne demonstracije, ki zajemajo rehabilitacijske, industrijske in umetniške projekte s področja robotike, ter se seznanili z večplastnostjo robotskih tehnologij in tehnologij umetne inteligence ter njihovimi možnostmi za izboljšanje kakovosti človeškega življenja.

Nekaj utrinkov s festivala je v spodnji galeriji. Vabljeni tudi h ogledu celotne Galerije utrinkov s Festivala.

Mediji o festivalu STAznanost ; STAkrog.