Novice

DR. AIDA KAMIŠALIĆ LATIFIĆ JE INŽENIRKA LETA 2019

Datum objave: 8. januar 2020 | Datum poteka: 28. januar 2020 | Avtor: Pia Prebevšek

Novica je potekla!

V sredo, 8. januarja, je v Ljubljani potekal drugi slovenski izbor za inženirko leta. Na izboru, ki v središče ne postavlja inženirskih dosežkov posameznic, temveč med desetimi nominirankami prepoznava njihov potencial, da so zgled in navdih mlajšim generacijam deklet, je bila za inženirko leta 2019 izbrana naša raziskovalka in predavateljica, dr. Aida Kamišalić Latifić.

Namen izbora je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk - v Evropi je namreč na študijskih področjih STEM (ang. Science, technology, engineering, and mathematics) le dobra četrtina deklet, v Sloveniji ena tretjina. Med pomembnimi vzroki, da se dekleta ne odločajo za inženirske poklice, sta tudi pomanjkanje zgledov in neustrezna obrazložitev pomena vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe. Cilj izbora Inženirka leta je s spoznavanjem slovenskih inženirk pokazati, kako zanimive stvari počnejo in kako s svojim znanjem ter delom prispevajo k napredku.

Kot so povedali ob razglasitvi, je mlado Aido je v 90. letih iz Bosne in Hercegovine v Slovenijo pregnala vojna. Misel: »Lahko ti vzamejo vse, razen znanja,« je postala njeno temeljno vodilo. Pridobivanje znanja jo je vodilo od begunskega centra in šole preko mariborske Prve gimnazije do naše fakultete. V akademskem okolju je kasneje našla tudi svoj poklicni dom.

Ustvarjalno žilico je izkazovala že kot študentka. Učne obveznosti je dopolnjevala z delom v študentskem svetu, različnih komisijah in v senatu fakultete. Za uspešno raziskovalno delo je prejela priznanje fakultete in leta 2003 pridobila diplomo univerzitetne diplomirane inženirke. 11 let pozneje je z disertacijo na področju medicinske informatike postala doktorica znanosti s področja računalništva in informatike.


Z akademskim delom dr. Kamišalić Latifićeva danes uspešno sooblikuje mednarodne projekte. Kot raziskovalka se v zadnjem času ukvarja s tehnologijo veriženja blokov, kjer ima kot soizumiteljica registriran patent v Sloveniji in vloženo soavtorsko prijavo mednarodnega patenta.
Poleg strokovnih dosežkov in z izjemno življenjsko zgodbo navdihuje tudi s svojo osebnostjo. Je mati dveh otrok in članica ženske nogometne ekipe ter je ob tem tudi družbeno angažirana. Je članica pobude Ladies in Informatics in prispeva k oblikovanju dekletom prijaznega delovnega okolja na Inštitutu za informatiko. S širino duha v vsakem delu svojega življenja deluje za skupno dobro.

Je zgled, kam pripeljejo ambicija, pogum in vztrajnost, če pot osvetljuje svetilnik znanja in zaupanje vase. Izborna žirija Inženirke leta 2019 je Aidino življenjsko zgodbo prepoznala kot navdih mladim, da sledijo svojim inženirskim sanjam – četudi so razmere, v katerih sanjarijo, zahtevne.

Video predstavitev si lahko ogledate tukaj.
Posnetek prireditve Inženirka leta 2019 najdete tukaj.

ISKRENO ČESTITAMO!