Novice

Novice 1 do 7 od 7

Usposabljanje študentov za varno delo z električnimi napravami

Datum objave: 18. september 2018 | Datum poteka: 4. oktober 2018 | Avtor: Pia Prebevšek

Usposabljanje študentov za varno delo z električnimi napravami ter predavanje o prvi pomoči pri nezgodah z električnim tokom bo v sredo, 3. 10. 2018, ob 16. uri, v predavalnici G2-P3 Gama za študente z začetnicami priimkov od črke A do M in v predavalnici E-105 za ostale (N-Ž).

Predavanji bosta trajali dve uri. Udeležba na predavanjih je za vse študente prvih letnikov univerzitetnih študijskih programov Elektrotehnika, Mehatronika, Telekomunikacije ter študente prvih letnikov visokošolskih strokovnih študijskih programov Elektrotehnika in Mehatronika obvezna in je predpogoj za vstop v laboratorije ter za opravljanje praktičnih vaj. V tem času navedenim študentom odpadejo morebitna ostala predavanja in vaje.

Po koncu predavanj študent podpiše izjavo o seznanjenosti s pravili za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu, ki jih mora dosledno upoštevati pri praktičnem delu z električnimi napravami. Podpisana izjava se odloži v osebni karton študenta.

Referat

Že sedmo leto tekmovali z električnimi kolesi

Datum objave: 18. september 2018 | Datum poteka: 22. september 2018 | Avtor: Pia Prebevšek

Včeraj je potekalo dijaško in študentsko tekmovanje v izdelavi električnih koles. Dogodek je letos prvič potekal v septembru, in sicer pod okriljem Mestne občine Maribor, v sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2018.

Na letošnjem tekmovanju je sodelovalo devet ekip iz šestih institucij. Tekmovalne ekipe so ob prijavi, ki je bila v začetku leta 2018, pričele izdelovati svoja e-kolesa. Kot že tradicionalno so bila le-ta razdeljena v cestno A kategorijo (omejena finančna sredstva za izdelavo kolesa in omejena moč motorja oz. hitrost) in odprto, B kategorijo.

Kategorija A:

  • e-bike - ŠC Škoflja Loka
  • Atomnius - ŠČ Ptuj
  • ADT e-Drive - TŠC Mb

Kategorija B:

  • Štrom - SERŠ
  • BLISK - SERŠ
  • Walter - SERŠ
  • Qulbix Raptor - FERI
  • Qulbix - FERI
  • Bull e-bikes - Univerza v Ljubljani

Ekipe so se pomerile v treh tekmovalnih disciplinah. V dopoldanskih urah je potekalo tekmovanje v premagovanju naklona na cesti Za tremi ribniki in preizkus v premagovanju razdalje na Hipodromu Kamnica, popoldan pa se je dogodek preselil v mestno središče, kjer je potekala spretnostna vožnja po poligonu. Na sklepnem dejanju so zbrane ekipe pozdravili tudi rektor Univerze v Mariboru dr. Zdravko Kačič, mag.Zdravko Luketič, podžupan MOM, in dekan UM FERI, dr. Borut Žalik.

V cestni kategoriji je po vseh opravljenih preizkusih slavila ekipa iz Tehniškega šolskega centra Maribor, drugo mesto je zasedla ekipa e-bike iz Škofje Loke, tretji pa so bili fantje iz ŠC Ptuj. V odprti kategoriji je zmagala ekipa Bull bikes iz Univerze v Ljubljani, drugo in tretje mesto pa sta zasedli ekipi iz FERI.

Iskrene čestitke!


GALERIJO fotografij najdete na tej povezavi.

FERI na MOS 2018

Datum objave: 17. september 2018 | Datum poteka: 22. september 2018 | Avtor: Pia Prebevšek

Stičišče znanosti in gospodarstva, ki ga vodi Janez Škrlec, dolgoletni član Sveta za znanost in tehnologijo RS, odvija pa se pod okriljem Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, se je že tretjič zapored odmevno predstavilo na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju. Na delu razstavnega prostora se je predstavljala tudi naša fakulteta.

Poleg FERI-ja se je na stičišču predstavilo še več kot 50 partnerjev iz fakultet, inštitutov, različnih združenj in podjetji.

Letošnje Stičišče znanosti in gospodarstva se je znova pokazalo kot uspešen in koristen projekt MIZŠ, ki povezuje znanost in gospodarstvo ter spodbuja razvoj in inovacije. To je prepoznala tudi strokovna komisija Celjskega sejma, ki je Stičišču znanosti in gospodarstva podelila kar tri priznanja. Posebno priznanje je dobilo Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport za celostno predstavitev projekta Stičišča znanosti in gospodarstva. Prav tako ga je prejel Janez Škrlec, Razvojna raziskovalna dejavnost, za celovito predstavitev inovacij na področju bionike in podpornega sveta sodobne medicine. Zlato priznanje pa je prejelo podjetje SkyLabs d.o.o iz Maribora, skupaj z Laboratorijem za elektronske in informacijske sisteme UM FERI in sicer za aplikacije na področju vesoljskih tehnologij.

Vabljeni tudi k ogledu VIDEO PREDSTAVITVE razstavega prostora.

Tretja na svetovnem prvenstvu

Datum objave: 16. september 2018 | Datum poteka: 22. september 2018 | Avtor: Pia Prebevšek

Naša študentka Staša Gejo je na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju, ki je pretekli vikend potekalo v Innsbrucku, osvojila tretje mesto.

ISKRENE ČESTITKE!

PROF. DR. MARJAN MERNIK POSTAL ČLAN ČASTNEGA SVETOVALNEGA ODBORA USERN

Datum objave: 6. september 2018 | Datum poteka: 22. september 2018 | Avtor: Pia Prebevšek

Redni profesor dr. Marjan Mernik je zaradi svojih vidnih uspehov prejel povabilo v odbor, na katerega se je z veseljem pozitivno odzval. Med drugimi uspehi, ki so pripomogli k povabilu, je zagotovo veliko doprineslo tudi dejstvo, da je bil leta 2017, kot edini iz Slovenije za področje računalništva in informatike, imenovan za visoko citirianega raziskovalca s strani Clarivate Analytics.

USERN je neodvisna, neprofitna in nevladna mreža, katere vizija je promovirati vrhunsko znanost z namenom, da bi si izboljšali kvaliteto življenja in poskrbeli za ohranitev javnih dobrin za prihodnje generacije. Častni svetovalni odbor mreže sestavlja 14 Nobelovih nagrajencev, kakor tudi več kot 300 gornjih 1 % znanstvenikov iz celega sveta.

»Biti v takšnem odboru je zagotovo velika čast zame, za inštitut in fakulteto. Eden izmed ciljev USERN je tudi vzpodbijati mlajše raziskovalce, da nadaljujejo začrtano pot. Na Inštitutu za računalništvo se še kako zavedamo, da je potrebno mlajšim pomagati, saj je pot raziskovalca velikokrat povezana z neuspehi, ki pa nas na koncu pripeljejo do pomembnih odkritij in rešitev. Sodelovanje in članstvo mi bo omogočilo lažjo navezavo stikov z najboljšimi raziskovalci po vsem svetu, čeprav že sedaj veliko sodelujem z raziskovalci iz Europe, Amerike, Azije, Avstralije in Afrike,« se uspeha veseli red. prof. dr. Marjan Mernik.

Dekan UM FERI, prof. dr. Borut Žalik, je ob uspehu dr. Mernika povedal, da je to velika čast za fakulteto. »Smo zelo ponosni, da imamo med nami profesorja, ki je, poleg kvalitetnega prenašanja znanja na mlade, tudi izjemno mednarodno uspešen, nagrajen in prepoznan. Pokazal je, da je možno tudi v našem okolju z zelo omejenimi raziskovalnimi sredstvi, presegati dobre in se pridružiti najboljšim. Prof. Mernika odlikujejo neizmerna delavnost, vztrajnost, neomajnost in raziskovalna poštenost. To so vrednote, ki so, poleg talenta seveda, ključne za njegove uspehe. Pri tem pa je potrebno poudariti, da prof. Mernik na fakulteti ni osamljen, saj cela fakulteta stremi k raziskovalni odličnosti in mednarodni prepoznavnosti.«

Ob izjemnem uspehu je dr. Merniku čestitke izrekel tudi rektor Univerze v Mariboru, prof. dr. Zdravko Kačič, in ob tem poudaril: »Mreža USERN združuje vrhunske znanstvenike in raziskovalce v svetovnem merilu. Zato nam je še posebej v čast, da so tudi člani Univerze v Mariboru z njihove strani prepoznani kot izjemni znanstveniki, ki s svojim zgledom tudi bistveno pripomorejo k večjemu zanimanju za vrhunsko znanost pri mlajših generacijah.«

Iskrene čestitke!

UŠC Leona Štuklja: brezplačna vadba za študente UM

Datum objave: 1. september 2018 | Datum poteka: 31. oktober 2018 | Avtor: Pia Prebevšek

​Univerzitetni športni center Leona Štuklja študentom in zaposlenim na Univerzi v Mariboru ponuja obilo možnosti za ukvarjanje s športom in za rekreacijo.

Ponujamo vam igranje košarke, odbojke in malega nogometa ter skvoša in badmintona. Dvakrat tedensko poteka organizirano športno plezanje, vsak dan pa lahko vadite v fitnesu. Dvorana za borilne športe gosti treninge aikida.

V dvorani za aerobiko poteka vodena skupinska vadba, ki predstavlja eno najbolj zabavnih in učinkovitih oblik rekreacije. Izvajamo številne dinamične programe, kot so Strong Core, Power trening, Cardio Interval, Shape&Burn, ter nekoliko bolj umirjene, kot so pilates, jogalates in vadba za hrbtenico.

Na spletni strani UŠC Leona Štuklja si oglejte urnike vadbe, za dodatne informacije pa pišite na usc@um.si.

Za rezervacije terminov pokličite 031 709 710.

Študenti Univerze v Mariboru vadba v septembru in oktobru 2018 je brezplačna!

Promocijski predmeti FERI

Datum objave: 5. junij 2018 | Datum poteka: 1. oktober 2018 | Avtor: Pia Prebevšek

Na fakulteti so sedaj na voljo tudi puloverji, majice in drugi promocijski predmeti FERI. Kupite jih lahko vsak dan med 13.00 in 14.30 uro v Skriptarnici Tehniških fakultet(prostor E-103).

Več informacij TUKAJ!