Novice

Novice 1 do 13 od 13

Konferenca razvijalcev iger - SGC 2017

Datum objave: 25. september 2017 | Datum poteka: 30. september 2017 | Avtor: Pia Prebevšek

Društvo razvijalcev iger Slovenije - Games Slovenia - prireja že tretjo celodnevno poslovno konferenco s področja razvoja digitalnih iger, ki bo potekala 30. septembra 2017 v prostorih Four Points by Shearton Ljubljana Mons Hotel. Študenti in študentke imate posebno ponudbo - samo 25€ za celodnevno karto (kosilo vključeno v ceno).

Lani se je dogodka udeležilo več kot 200 obiskovalcev, pretežno iz Slovenije. SGC se želi še naprej dokazovati kot resna konferenca za razvoj iger v jadranski regiji. Dogodek sestavlja glavna konferenca z razstavnim prostorom za razvijalce. Vse igre, predstavljene na razstavnem prostoru, se bodo potegovale za nagrado Indie Audience Choice Award.

Dogodek se bo osredotočal na številne aktivnosti, ki kot celota predstavljajo postopek razvoja iger.

Domači strokovnjaki, kot so Marko Grgurovič, ki je s svojo ekipo preko spletne platforme Kickstarter uspel zbrati skoraj 300.000 $ za izdelavo igre Mordhau, Helder Lopes iz Outfit7, ki bo predstavil kako so se pri njih lotili izdelave svetovnega fenomena Talking Tom Gold Run, kakor tudi tuji strokovnjaki kot so Jonas Antonsson, predstavnika enega najbolj vročih založnikov za samostojne razvijalce, Oscar Clark iz podjetja Unity, ki izdejujejo orodje za izdelavo iger kakor tudi Nikola Stolnik iz najuspešnejšega hrvaškega studija Nanobit. Dodatno se bodo obiskovalcem predstavljala tudi slovenska in tuja podjetja s svojimi igrami, ki jih bo moč preizkusiti, konferenca pa je tudi odlična priložnost za spoznavanje ljudi iz industrije, navezovanje poslovnih stikov in iskanje priložnosti za zaposlitev.

“Vsako leto smo prijetno presenečeni nad uspehi lokalnih podjetij, če je to Outfit7 ali Triternion z uspešno zbranimi skoraj 300.000 $ na Kickstarterju, Slovenci znamo biti inovativni in uspešni, kar se na področju razvoja iger kaže iz leta v leto. S konferenco SGC želimo pokazati te uspehe, ter podučiti in motivirati še druge k uspešnem udejstvovanju na tem področju.” pravi Črtomir Drofenik, vodja organizacije dogodka.

Več informacij kakor tudi možnost nakupa vstopnic najdete na: http://sgc.si/


O Društvu razvijalcev iger Slovenije

Društvo razvijalcev iger Slovenije – Games Slovenia je neprofitna organizacija s ciljem podpore razvijalcev doma in v tujini. Povezuje strokovno skupnost in oblikuje skupno točko za strokovnjake, ki so že del industrije, novince in tiste, ki bi si želeli postati del le-te. Za več informacije obiščite http://gamesslovenia.si.

Natečaj za najboljše raziskovalne dosežke študentov FERI za študijsko leto 2016/17

Datum objave: 20. september 2017 | Datum poteka: 29. september 2017 | Avtor: Pia Prebevšek

Tudi letos je Senat FERI razpisal natečaj za najboljše raziskovalne dosežke študentov. Vabljeni k prijavi!

Na natečaj se lahko prijavijo študenti ali skupine študentov, ki so vpisani na FERI oziroma so diplomirali v času enega leta pred razpisom natečaja. Natečaj je odprt do 29.9.2017.

Več informacij se nahaja v prilogah.

Prvič objavljeno: 26.6.2017

UŠC Leona Štuklja ponovno odprl vrata

Datum objave: 19. september 2017 | Datum poteka: 2. oktober 2017 | Avtor: Pia Prebevšek

Univerzitetni športni center Leona Štuklja študentom in zaposlenim na Univerzi v Mariboru ponuja obilo možnosti za ukvarjanjem s športom in rekreacijo. Študenti Univerze v Mariboru, pozor, vadba v septembru in oktobru je brezplačna!

Ponujamo vam igranje košarke, odbojke in malega nogometa ter skvoša in badmintona. Dvakrat tedensko poteka organizirano športno plezanje, vsak dan pa lahko vadite v fitnesu. Dvorana za borilne športe gosti treninge aikida in aikida za otroke. V dvorani za aerobiko poteka vodena skupinska vadba, ki predstavlja eno najbolj zabavnih in učinkovitih oblik rekreacije. Izvajamo številne dinamične programe, kot so Strong Core, Power trening, Cardio Interval, Shape & Burn, ter nekoliko bolj umirjene, kot pilates, yogalates in vadba za hrbtenico.

Na naši spletni strani zasledujte urnike vadbe, za dodatne informacije pa pišite na usc@um.si, za rezervacije terminov pa pokličite na 031 / 709 710.

Vabljeni v čim večjem številu!

ČLANEK S TRENUTNO NAJVIŠJIM FAKTORJEM VPLIVA NA INŠTITUTU ZA RAČUNALNIŠTVO

Datum objave: 19. september 2017 | Datum poteka: 30. september 2017 | Avtor: Pia Prebevšek

Študija raziskovalne skupine 0796-010 (Laboratorij za sistemsko programsko opremo) je bila objavljena v prestižni revij "Proceedings of the IEEE" s faktorjem vpliva JCR IF (2016): 9,237. Na Inštitutu za računalništvo je sedaj ta članek z najvišjim faktorjem vpliva (https://cs.feri.um.si/raziskovalno-delo/objave/).

D. FARINA, A. HOLOBAR. Characterization of human motor units from surface EMG decomposition. Proceedings of the IEEE, 2016, 104(2): 353-373, JCR IF (2016): 9,237

Motorične enote so najmanjše funkcionalne enote naših mišic. Študija njihove aktivacije ponuja natančen vpogled v mehanizme gibanja pri ljudeh. Klasične metode za preiskave motoričnih enot so stare več desetletji in temeljijo na invazivnih posnetkih s selektivnimi igelnimi elektrodami. Nasprotno pa so bili neinvazivni (površinski) elektromiogrami (EMG) običajno obravnavani kot interferenčni signali, pri čemer je bilo pridobivanje informacij omejeno na njegove globalne značilnosti, ki so le grobo povezane z aktivnostmi motoričnih enot. V zadnjem desetletju smo v naši raziskovalni skupini izumili metode za zanesljivo ocenjevanje aktivnosti posameznih motoričnih enot iz površinskih signalov EMG. Te metode in njihove najnovejše aplikacije smo opisali v preglednem članku, objavljenim v prestižni reviji IEEE Proceedings s faktorjem vpliva 9,237.

Sklep o razpisu postopka izvolitve kandidata za predlaganega člana državnega sveta

Datum objave: 18. september 2017 | Datum poteka: 11. oktober 2017 | Avtor: Matjaž Potočnik

Obveščamo vas, da je predsednik Državnega zbora RS z Odlokom o splošnih volitvah v državni svet (Uradni list RS, št. 48/2017) razpisal splošne volitve v državni svet, ki bodo potekale dne 22. 11. 2017 (volitve članov državnega sveta – predstavniki lokalnih interesov) ter dne 23. 11. 2017 (volitve članov državnega sveta – predstavnikov delavcev, predstavnikov kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev ter predstavnikov negospodarskih dejavnosti).

Podpiramo mlajše kolege!

Datum objave: 15. september 2017 | Datum poteka: 30. september 2017 | Avtor: Pia Prebevšek

Medtem ko je večina dijakov uživala na počitnicah, so se štirje dijaki SERŠ-a odpravili na tekmovanje RoboCup 2017 na Japonsko. Fantje so dosegli odlične rezultate: Rescue CoSpace – 3. mesto v Super Teamu in Rescue Maze – Best RoboCup spirit.

Med podpornike SERŠ TEAM spada tudi naša fakulteta.
Iskreno čestitamo!

Več informacij najdete tukaj.

ŠTUDENTSKI NAGRADNI NATEČAJ za najboljšo raziskovalno nalogo s področja energetske prenove stavb

Datum objave: 2. september 2017 | Datum poteka: 12. oktober 2017 | Avtor: Pia Prebevšek

Borzen, operater trga z električno energijo, d. o. o., že tretjič razpisuje nagradni natečaj, saj verjamejo v ustvarjalni potencial študentov.
Najboljši način za napovedovanje vaše trajnostne prihodnosti je, da jo soustvarjate!

Raziskovalno nalogo bo potrebno pripraviti na študijskem primeru Srednje šole Jesenice, ki je potrebna celovite energetske sanacije in so jo na Borzenu izbrali v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Raziskovalna naloga je lahko pripravljena s tehničnega ali družboslovnega vidika, podrobnosti so na voljo v Pravilih natečaja.

5 razlogov za vašo udeležbo:

 • avtorji štirih najbolj perspektivnih raziskovalnih nalog prejmejo denarno nagrado,
 • potegujete se za javno priznanje za najboljšo raziskovalno nalogo,
 • preizkusite se pri reševanju sodobnih izzivov trajnostnih energetskih virov,
 • pridobite ugledno strokovno referenco in izkušnjo,
 • odmevno stopite iz povprečja in opozorite nase potencialne delodajalce.

Kdo lahko sodeluje na natečaju?

Na natečaju lahko sodelujejo študentje posamezniki s stalnim ali začasnim bivališčem v Republiki Sloveniji, ki imajo status študenta visokošolskega strokovnega programa ali univerzitetnega programa (raven 6/1 ali 6/2 oziroma 1. bolonjska stopnja) ali magistrskega programa (raven 7 oziroma 2. bolonjska stopnja).

Potek natečaja

Oglejte si Pravila nagradnega natečaja za študente 017 in se prijavite pravočasno! S prijavo in raziskovalno nalogo si zagotovite vaše mesto v nagradnem natečaju in možnost potegovanja za nagrado.

Javna predstavitev nagrajencev in podelitev nagrade 8. decembra 2016

Na svečanem dogodku 8. decembra 2017 na Energetski zbornici Slovenije bodo izbrani zmagovalci javno predstavili svoje nagrajene raziskovalne naloge in javno bomo podelili priznanja za najboljše raziskovalne naloge in prve tri nagrade v vsakem posameznem sklopu (tehnične raziskovalne naloge in družboslovne raziskovalne naloge) v bruto znesku 700 EUR, 300 EUR in materialno nagrado, kot tudi poskrbeli za vašo medijsko prepoznavnost. Vsi udeleženci natečaja boste kot gostje povabljeni na dogodek.

Vaše sodelovanje in raziskovalna naloga

Prijavnico in več informacij o natečaju najdete na spletni strani. Na voljo smo vam tudi na natecaj@trajnostnaenergija.si in telefonski številki.

Pomembni datumi

Vašo prijavo pričakujemo vsaj do 12. oktobra 2017, da lahko nato v nadaljevanju vsaj do 13. novembra pošljete vašo raziskovalno nalogo.

Roki

Aktivnost

Od 1. septembra 12. oktobra do 12. ure

Oddaja vaše prijave na spletnem obrazcu za sodelovanje v nagradnem natečaju

do 13. novembra do 12. ure

Oddaja vaše raziskovalne naloge (na predpisani predlogi) nanatecaj@trajnostnaenegija.si

8. decembra

Razglasitev in predstavitev zmagovalcev ter svečana javna podelitev nagrad (v prostorih GZS, EZS, dvorana A)

Pogumno sprejmite priložnost: sodelujte na nagradnem natečaju in se potegujte za vaše javno priznanje in nagrade.

Kadrovske štipendije podjetja I.H.S. d.o.o.

Datum objave: 22. avgust 2017 | Datum poteka: 30. september 2017 | Avtor: Pia Prebevšek

Štipendije razpisujejo za naslednje poklice: strugar/oblikovalec kovin, ključavničar, strojni tehnik, elektrotehnik, strojni inženir in elektro inženir.

Poleg dobre štipendije vam bodo že med študijem omogočili:

- spoznavanje podjetja in pridobivanje dragocenih delovnih izkušenj na različnih področjih,
- svetovanje glede osebnega in strokovnega razvoja,
- pomoč pri pripravi seminarskih, raziskovalnih, diplomskih nalogah,
- udeležbo na različnih srečanjih in izobraževanjih.

V skladu s pogodbo o kadrovski štipendiji boste med šolanjem dolžni pri njih opravljati obvezno prakso, po uspešno zaključenem šolanju pa se boste morali zaposlit vsaj eno leto.

Več informacij v prilogi!

Kadrovske štipendije podjetja HERMI

Datum objave: 21. avgust 2017 | Datum poteka: 31. oktober 2017 | Avtor: Pia Prebevšek

Podjetje v študijskem letu 2017/2018 podeljuje eno štipendijo za poklic diplomirani inženir elektrotehnike, smer avtomatika ali robotika. Prijave so možne do konca oktobra.

Razpis štipendij Mestne občine Maribor

Datum objave: 16. avgust 2017 | Datum poteka: 13. oktober 2017 | Avtor: Pia Prebevšek

Mestna občina Maribor razpisuje enoletne štipendije za najbolj nadarjene študente svoje občine.

Prošnje za dodelitev teh štipendij morajo zainteresirani študenti oddati najkasneje do 13.10.2017.

Več informacij TUKAJ.

Razpis za Zoisove štipendije za študijsko leto 2017/2018

Datum objave: 16. avgust 2017 | Datum poteka: 5. oktober 2017 | Avtor: Pia Prebevšek

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je objavil Javni razpis za dodelitev Zoisovih štipendij za študijsko leto 2017/2018 in Javni poziv za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije. Rok prijave je 6. oktober!

Pridobitev Zoisove štipendije

Pridobitev Zoisove štipendije od študijskega leta 2014/2015 dalje vlagatelji uveljavljajo po novem Zakonu o štipendiranju (ZŠtip-1). Ti vlagatelji so vsi, ki:

 • prehajajo na višjo raven oziroma stopnjo izobraževanja, npr. iz prve na drugo stopnjo študija, ne glede na to, ali so v preteklosti prejemali Zoisovo štipendijo ali ne, ali
 • se vpisujejo v višji letnik izobraževalnega programa, pa v predhodnem letu niso prejemali Zoisove štipendije oziroma jim ta ni mirovala.

Javni razpis za dodelitev Zoisovih štipendij za leto 2017/2018 je dostopen tukaj.

Nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije

Uveljavljanje nadaljnjega prejemanja Zoisove štipendije se razlikuje glede na to, ali je štipendist štipendijo za izobraževalni program pridobil:

 • po starem (ZŠtip), torej do vključno šolskega ali študijskega leta 2013/2014,
 • po novem zakonu (ZŠtip-1), torej od vključno študijskega leta 2014/2015 dalje.

Javni poziv za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije po ZŠtip za leto 2017/2018 je namenjen Zoisovim štipendistom, ki so štipendijo pridobili po starem zakonu ZŠtip in ne prehajajo na višjo raven oziroma stopnjo izobraževanja. Razpisna dokumentacija je dostopna tukaj.

Štipendisti, ki so Zoisovo štipendijo pridobili po novem zakonu ZŠtip-1 in v študijskem letu 2017/2018 ne prehajajo na višjo raven oziroma stopnjo izobraževanja, morajo vlogo za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije predložiti najkasneje do konca študijskega leta 2016/2017. Vloga za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije po ZŠtip -1 je dostopna tukaj.


Rok za oddajo vlog za študente je najkasneje do konca študijskega leta 2016/2017 za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije po ZŠtip -1 oziroma do 6. oktobra 2017 za dodelitev Zoisove štipendije in nadaljnje prejemanje po ZŠtip.


Dodatne informacije so na voljo:

 • na spletni strani javnega sklada v poglavju Zoisove štipendije,
 • na e-poštnem naslovu zoisi@sklad-kadri.si,
 • v času uradnih ur vsak ponedeljek, sredo in petek med 9. in 12. uro, ob sredah tudi med 14. in 16. uro, osebno na naslovu javnega sklada ali telefonsko na številkah 01 434 58 97 in 01 434 10 83.

Iskra Mehanizmi: Kadrovske štipendije za študente elektrotehnike

Datum objave: 6. julij 2017 | Datum poteka: 30. september 2017 | Avtor: Pia Prebevšek

Iskra Mehanizmi je razvojni dobavitelj za visoko zahtevne mehatronske rešitve v avtomobilski industriji, medicini in proizvodnji aparatov. Za prihodnje študijsko leto razpisujejo tudi kadrovske štipendije za študente elektrotehnike.

So prvo slovensko podjetje, ki je za svoja prizadevanja na področju izobraževanja in razvoja zaposlenih prejelo mednarodni naziv »Vlagatelji v ljudi«. Ponujajo vam možnost, da skupaj z njimi uresničite svoje poklicne ambicije.

Za študijsko leto 2017/2018 razpisujejo štipendije za študente naslednjih smeri:

 • Diplomirani inženir elektrotehnike (UN) – 1 štipendija
 • Magister inženir elektrotehnike – 1 štipendija

Rok za oddajo prijav je do vključno 30.9.2017.

Prijava naj vsebuje:

 • kratek življenjepis (tudi izkušnje in dosežke),
 • dokazilo o vpisu v tekoči letnik,
 • smer študija,
 • dokazilo o študijskem uspehu predhodnih študijskih let ter
 • morebitna priporočila.


Prijave pošljite po pošti na naslov Iskra Mehanizmi, d.o.o. , Lipnica 8, 4245 Kropa ali na elektronski naslov: mateja.legat@iskra-mehanizmi.si.