Univerzitetni programerski maraton 2018

Univerzitetni programerski maraton (UPM) je vseslovensko tekmovanje za študente v znanju programiranja, s poudarkom na poznavanju podatkovnih struktur in algoritmov. Tekmovanje ima dolgoletno tradicijo in daje poudarek na reševanju praktičnih problemov. Finale, katerega so se udeležile le najboljše skupine iz predhodnih kol, je letos potekalo na Univerzi v Mariboru v organizaciji Inštituta za računalništvo FERI.

Na tekmovanju so sodelovali študenti iz Univerze v Mariboru, Univerze v Ljubljani in Univerze na Primorskem. V osnovi je temovanje namenjeno študentom računalništva in informacijskih tehnologij, a predstavlja izziv tudi ostalim, denimo študentom matematike in fizike. Letos se je tekmovanja udeležilo 178 tekmovalcev oziroma 60 skupin, finala v Mariboru pa le peščica (18 skupin) najboljših.

Uspešna podjetja sodelujejo in spremljajo tekmovanja z velikim zanimanjem. Uspeh podjetja je namreč odvisen od sposobnosti zaposlenih ljudi in podjetja tekmujejo med seboj, kdo bo privabil kvalitetnejši kader. Zmagovalci oz. tekmovalci na UPM zagotovo spadajo mednje. Letošnji sponyorji tekmovanja so bili Celtra, Cosylab in Outbrain.

Zmagovalci državnega tekmovanja so se uvrstili na regijsko tekmovanje CERC (Central Europe Regional Contest), ki se bo letos odvijal v Pragi na Češkem. Svetovno prvenstvo ICPC (International Collegiate Programming Contest) bo nadalje potekalo na Portugalskem.

Foto: Marjan Horvat

Fotogalerija