Mariborski robotski izziv 2017

Inštitut za robotiko je včeraj organiziral že tradicionalno 18. državno robotsko tekmovanje. Potekala so finalna državna tekmovanja za študente in dijake RoboT 2017 ter tekmovanji za učence osnovnih šol ROBObum 2017 in dijake srednjih šol ROBOcupJunior.

Namen dogodka je predvsem popularizacija robotike, mehatronike, avtomatike in na splošno tehnike ter spodbujanje inovativnosti in tekmovalnosti med mladimi vseh starosti.

V kategoriji RoboT (vožnja po velikem labirintu) je sodelovalo 22 ekip iz srednjih tehniških šol in 6 študentskih ekip. V disciplini ROBOsled (sledenje črti) je sodelovalo 39 ekip iz 20 OŠ. Največ prijav je bilo v disciplinah RoboCupJuniorReševanje Črta (po 23 oz. 30 ekip OŠ in SŠ), med njimi tudi ekipe iz Hrvaške, Avstrije in Slovaške. V disciplini RoboCupJunior Nastop je sodelovalo kar 18 ekip. Med najbolj atraktivnimi je bila disciplina RoboCupJunior Nogomet, kjer so letos sodelovale 4 ekipe. Šele drugič je bilo izvedeno tekmovanje RoboCupJunior Reševanje CoSpace, kjer je sodelovalo 6 ekip.

Skupno se je dogodka udeležilo okrog 400 otrok in 70 mentorjev ter spremljevalcev. Udeleženci so si priborili nastop na prireditvi na predhodnih regijskih tekmovanjih.

Foto: Pia Prebevšek

Fotogalerija