Dogodki

Evropska noč raziskovalcev 2017

Datum objave: četrtek, 7. september 2017 | Datum poteka: sobota, 30. september 2017 | Avtor: Pia Prebevšek

Dogodek je potekel!

KDAJ: petek, 29. 9. 2017
KJE: Nakupovalni center Europark

Dogodki se bodo zvrstili pod sloganom Znanost za življenje (Science for Life). Noč raziskovalcev je sofinancirana s strani Evropske komisije v okviru EU programa Marie Skłodowska-Curie, katerega primarni cilj je promovirati poklic evropskih raziskovalcev. Na stojnici v nakupovalnem centru Europark se bo letos ponovno predstavila tudi naša fakulteta.

Projekt Noč raziskovalcev bo letos potekal v petek, 29. septembra. V Sloveniji bo potekal kar v sedmih krajih, in sicer v Ljutomeru, Brežicah, Kopru, Izoli, Novi Gorici, Ljubljani in Mariboru.

Dogodek je odprt za širšo javnost in lahko pritegne prav vsakogar! Oglej si, kako stvari delujejo in kakšen pomen imajo za naša življenja. Sodeluj v poskusih, delavnicah, ogledih in uživaj v druženju. Spoznaj različne vidike poklica raziskovalca, ki odpirajo vrsto kariernih možnosti.

Naša fakulteta se bo predstavila z naslednjimi vsebinami:

  • Računalniška inteligenca in šport

Delavnica bo predstavila algoritme računske inteligence, ki se uporabljajo v športu. Predstavili bomo tudi rešitev "Umetni športni trener". Izvaja Laboratorij za računalniške arhitekture in jezike.

  • Moderna navidezna resničnost

Raziskovalci iz laboratorija za geometrijsko obdelavo podatkov in multimedije vam bodo predstavili nove naprave za navidezno resničnost. Tehnologija omogoča bolj intuitiven in samoumeven način interakcije v virtualnih svetovih napram klasičnim napravam za interakcijo z računalnikom (monitor, tipkovnica ter miška). Obiskovalci bodo lahko naprave tudi preizkusili.

  • Računalniška grafika

Priljubljenost in splošna raba računalnikov je neločljivo povezana z razvojem računalniške grafike, ki je našla svoje mesto vse od operacijskih sistemov pa do filma. V Laboratoriju za geometrijsko modeliranje in algoritme multimedijev se ukvarjamo z vsemi pojavnimi oblikami računalniške grafike od znanstvene vizualizacije pa vse do računalniške animacije in razvoja računalniških iger. V naši predstavitvi se bomo dotaknili vseh vidikov računalniške grafike in demonstrirali nekaj študentskih izdelkov iz tega področja.

  • Varnost in zasebnost na internetu

Varnost in zasebnost sta pomembni raziskovalni temi Interneta. Predstavljen bo pomen informacijske varnosti v vsakdanjem življenju. V okviru demonstracije bodo prikazani problemi varnosti na spletu, vključno z načini ustreznega upravljanja gesel in načini, kako ustvariti dobra in zapomnljiva gesla. Prav tako bomo tudi pripravili in izvajali izobraževanje uporabnikov družbenih omrežij (Facebook) s ciljem, da povečamo njihovo zavedanje o možnih nevarnostih pri uporabi družbenih omrežij.

Več informacij o samem projektu je na voljo na www.znanostzazivljenje.si.

Tukaj si lahko ogledate projekte drugih fakultet Univerze v Mariboru, ki bodo predstavljeni v okviru Evropske noči raziskovalcev.

Vljudno vabljeni!