Dogodki

Dogodki 1 do 6 od 6

Predstavitev podjetja Telekom Slovenija

Datum objave: petek, 18. januar 2019 | Datum poteka: četrtek, 24. januar 2019 | Avtor: Pia Prebevšek

KDAJ: v sredo, 23. januarja, ob 13. uri
KJE: predavalnica Delta

Telekom Slovenije se želi pozicionirati kot vodilni ponudnik na področju IoT (internet of things) ter IoE (internet of everything). Zato veliko pozornosti posveča razvoju tega področja in ustvarjanju pogojev, ki bodo zanimivi za končne uporabnike. Več informacij o dogodku v prilogi.

23. mednarodna konferenca ADBIS

Datum objave: petek, 18. januar 2019 | Datum poteka: sobota, 16. marec 2019 | Avtor: Pia Prebevšek

KDAJ: med 8. in 11. septembrom 2019
KJE: v Hotelu Park na Bledu

Vljudno Vas vabimo k oddaji člankov. Organizator konference je Inštitut za informatiko UM FERI.

Cilj konference ADBIS je zagotavljanje foruma za širjenje raziskovalnih dosežkov in spodbujanje interakcije in sodelovanja med raziskovalnimi skupinami na področju podatkovnih baz in informacijskih sistemov iz evropskih držav in ostalega sveta.

Vabimo vas k oddaji izvirnih del, ki opisujejo rezultate, ki pripadajo k teoriji in praksi podatkovnih baz in informacijskih sistemov. Sprejeti članki bodo objavljeni v Special Issue of the Journal Lecture Notes in Computer Science (Springer), kratki prispevki pa v Communications in Computer and Information Science (Springer).

Pomembni datumi:

15. marec 2019 – oddaja člankov

10. maj 2019 – obvestilo o sprejetju člankov in priporočila

31. maj 2019 – oddaja končnega članka

Več informacij lahko najdete na: https://adbis2019.um.si/call-for-papers/ oz. na spletni strani https://adbis2019.um.si/ ali pišete e na adbis2019@um.si.

Medijski torek: Delavnica kreativnega razmišljanja

Datum objave: četrtek, 17. januar 2019 | Datum poteka: sreda, 23. januar 2019 | Avtor: Pia Prebevšek

KDAJ: v torek, 22. januarja, ob 14. uri
KJE: Shannon

V torek bo na FERI potekala delavnica kreativnega razmišljanja z Nastjo Mulej. Delavnica je zanimiva in koristna za vse študente, ne samo za študente Medijske komunikacije FERI. Vabljeni!

 • Napisali bomo novico za dogodek tokratnega medijskega torka.
 • Brez idej in s pritiskom za kreativni način pisanja, razmišljamo, da je tema delavnice nejasna in čudna, a slutimo, da bo delavnica zanimiva.
 • Amadeja napiše: Nastja Mulej bo na medijskem torku 22. januarja v Shannon ob 14.00 izvajala Delavnico kreativnega razmišljanja.
 • Prednosti tega pisanja novice, je takojšnja pozornost študentov in spodbuja kreativnost pri pisanju novic. Slabosti tega načina je nejasno, dolgo besedilo in slabo strukturirano sporočilo.
 • Tveganje takega načina pisanja je slaba udeležba študentov na predavanjih, nerazumljivost in nezadovoljstvo asistentov z delom študentk in študentov pri promociji dogodka. Možne grožnje so ponovno pisanje novice ali pa predaja tega dela naloge komu drugemu.
 • Ker je to bolj alternativnen in drugačen način pisanja bi na tej točki predlagali bolj klasično obliko pisanja novic.
 • V izogib nezadovoljstva menim, da je to sicer kreativni pristop k pisanju, a bi bilo bolje napisati še nekaj bolj klasičnega.

Več o takšnem brainstorming-u s klobuki pa na delavnici kreativnega razmišljanja v torek.

28. mednarodno posvetovanje Komunalna energetika - oskrba z energijo

Datum objave: petek, 11. januar 2019 | Datum poteka: sobota, 16. marec 2019 | Avtor: Pia Prebevšek

KDAJ: 14. - 16. maj 2019
KJE: FERI

Poudarek letošnjega posvetovanja bo: UPRAVLJANJE Z ENERGIJO – ENERGETSKA UČINKOVITOST IN PROŽNOST, na to temo bodo tudi uvodna predavanja in okrogla miza.

V sklopu 28. mednarodnega posvetovanja Komunalna energetika - oskrba z energijo / Power Engineering 2019 je predvidenih tudi pet tematskih sklopov z različnimi tematikami:

 • Upravljanje z energijo
 • Pametne zgradbe, omrežja in mesta ter elektromobilnost
 • Proizvodnja elektrike iz obnovljivih virov energije
 • Energetske naprave in stroji
 • Študentska sekcij: Posvetovanje je tudi priložnost, da lahko podiplomski študenti predstavijo svoje raziskave, povezane z energijo in pretvarjanjem energije, in izmenjajo izkušnje s svojimi kolegi.

Rok za oddajo prispevkov je 15. marec 2019. Najboljši prispevki bodo, tako kot pretekla leta, predlagani za ponovno recenzijo in objavo v znanstveni reviji (Elektrotehniški vestnik). Več informacij: http://ke.powerlab.um.si/

Maribor Hardware Meetup

Datum objave: sreda, 9. januar 2019 | Datum poteka: četrtek, 14. marec 2019 | Avtor: Pia Prebevšek

KDAJ: 16. januar, 13. februar in 13. marec, ob 18. uri
KJE: KIBLA

Maribor Hardware Meetup je serija dogodkov, kjer si zainteresirani za svet elektronike, telekomunikacij in drugih tehničnih področij izmenjujemo izkušnje, strokovna znanja ter skupaj ustvarimo kak zabaven projekt.

Sodelovanje: Pridruži se dogodku, ki ga običajno organiziramo enkrat mesečno, v večernem času, poslušaj zanimive predstavitve in sodeluj v debati.

Program: Na vsakem srečanju se bodo zvrstila tri predavanja, na katerih bomo spoznali zanimivo uporabo elektronike v industrijskem okolju, nove tehnologije in njihove uporabe ter dobili praktičen vpogled v uporabo teh tehnologij doma in v radioamaterskem svetu.

Vsebina: Elektronika, tiskana vezja, telekomunikacije, IoT (Lora, NB-IoT..), firmware, 3D tiskanje in lasersko rezanje, embedded rešitve (Raspberry Pi, BeagleBone), mikrokrmilniki in druge rešitve ter še mnogo drugega.

Udeležba je brezplačna, na vsakem dogodku pa bo predvidoma poskrbljeno tudi za osvežitev in kak prigrizek. Več informacij in prijava: https://www.meetup.com/Maribor-Hardware-Meetup/


Dogodek organizira Radioklub "ŠTUDENT" Maribor S59DXX (http://s59dxx.uni-mb.si/), kjer mladi in mladi po srcu raziskujemo in ustvarjamo na področju telekomunikacij in elektronike, včasih skupaj splezamo na bližnji hrib, kjer postavimo kako anteno ali dve in tako v prijetni družbi raziskujemo in ustvarjamo.

Maribor Hardware Meetup sponzorira Inštitut IRNAS (https://www.irnas.eu/). IRNAS je hardverski laboratorij, specializiran za hiter razvoj, prototipiranje ter izdelavo stroškovno učinkovitih IoT rešitev in strojne opreme.

14. strokovna konferenca ROSUS

Datum objave: torek, 18. december 2018 | Datum poteka: petek, 1. februar 2019 | Avtor: Pia Prebevšek

KDAJ: 21. marec 2019, ob 9.00
KJE: G2-Beta, FERI UM

https://rosus.feri.um.si/

Vabljeni na 14. strokovno konferenco Računalniška obdelava slik in njena uporaba v Sloveniji 2019. Popoldanska sekcija bo posvečena globokemu učenju in praktičnim nasvetom strokovnjakov.