Akademija FERI

Sodobna elektroenergetika

CILJI:

Počitniška šolo oziroma v počitniško druženje izvajamo v Laboratoriju za energetiko UM FERI. Bogate izkušnje na področju elektroenergetike in elektrotehnike, dolgoletna zgodovina poučevanja in industrije v Maribor nas umešča na zemljevid inštitucij, kompetentnih za področje elektroenergetike. V času druženja vas bomo skozi zabavne eksperimente seznanili s fizikalnim ozadjem pretvarjanja energije in prenosa do končnih porabnikov. V tem kompleksnem procesu bomo na enostaven način spoznavali ključne elemente slovenskega elektroenergetskega sistema. Na zabavno interaktivni maketi se bomo naučili delovanja večjih elektrarn v državi in pokazali kako na državnem nivoju zagotavljajo usklajenost proizvedene in porabljene električne energije. V času druženja ne bomo pisali testa, pač pa bomo zastavili tekmovalno ozračje dveh ekip, ki se bosta potegovali na simbolično nagrado in naziv »zmagovalec poletne šole elektrotenergetike«.

VSEBINA:

Počitniška šola je sestavljene iz treh sklopov. V prvem sklopu, ki ga izvajamo prvi dan, se bomo seznanjali s pretvarjanjem in proizvodnjo električne energije ter s porabo električne energije. V drugem sklopu bomo spoznavali elektrarne in njihova obratovanja testirali na maketi. Tretji den je namenjen tekmovanju. Prvo tekmovanje je izvedeno v obliki kviza, drugo pa v obliki eksperimentalnega delovanja elektroenergetskega sistema. Ekipi bosta dobili predvidene dnevne obratovalne diagrame, kjer bo potrebno zagotoviti dovolj energije za vse porabnike, hkrati pa upoštevati ekonomsko in energetsko učinkovitost.

NAČIN IZVAJANJA:

Počitniška šola bo potekala na UM FERI v Mariboru (Koroška cesta 46) od torka, 29. 6. 2021, do vključno četrtka, 1. 7. 2021, med 9. in 14. uro.

OMEJITVE VELIKOSTI SKUPIN:

Počitniška šola je namenjena dijakinjam in dijakom srednjih šol in sprejme do 20 udeležencev.

CENA:

Počitniška šola je za dijakinje in dijake BREZPLAČNA.

PRIJAVA