Akademija FERI

Natečaj ZAKAJ

UM FERI razpisuje natečaj za kratke 15 sekundne posnetke s področij STEM za osnovnošolce in srednješolce. Z natečajem želimo spodbuditi kreativnost osnovnošolcev in srednješolcev ob razmisleku o področjih STEM (naravoslovje, tehnologija, inženirstvo in matematika). Želimo, da s kratkimi video predstavitvami predstavijo svoja videnja, razmišljanja in opažanja, povezana z omenjenimi področji.

Osrednja tema kratkih, javno objavljenih video prispevkov, ki jih pričakujemo, naj bodo sodobne tehnologije in razumevanje pomena njihovega delovanja. Želimo, da si osnovnošolci in/ali srednješolci postavijo vprašanje: »ZAKAJ?« - Zakaj je nek izum, orodje ali tehnologija pomembna za napredek družbe? Zakaj je pomembno razumeti, kako tehnologija deluje? Zakaj je to pomembno zame? Scenarij in žanr posnetkov je odprtega tipa. Zaželeno je, da se prikaže čim bolj konkreten problem, ob katerem se pojavi vprašanje »Zakaj?«.

Predlog procesa izdelave filma

Pravila in tehnična navodila so podrobenje opredeljena v priloženem razpisu.

Za dodatne informacije v zvezi z natečajem lahko pišete na e-naslov kc.feri@um.si

Nagrajenci natečaja 2023

1. mesto na natečaju “Zakaj?” za video "Zakaj je programiranje dobro za mlade?" prejmejo Anže Petek, Nino Capello, Filip Brglez, Vili Ogradi, Jaša Gošnik, Gašper Krančan pod mentorstvom Dominika Trstenjaka.

Zakaj je programiranje dobro za mlade?

Avtorji: Anže Petek, Nino Capello, Filip Brglez, Vili Ogradi, Jaša Gošnik, Gašper Krančan

Nagrada za sodelovanje

Nagrado za sodelovanje na natečaju “Zakaj?” je prejela Osnovna šola Draga Kobala Maribor, ki je pod mentorstvom učiteljice Vesne Mrkela, prijavila kar tri video posnetke.